Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Κρίμα, αλλά όχι άδικο...

Βαριά ήττα με 90-72 από τη Σερβία με κακή εμφάνιση από την Εθνική μας για τη φάση των 16 του Μουντομπάσκετ. Η απογοήτευση για τον αποκλεισμό είναι μεγάλη, γιατί με βάση την εικόνα που δείξαμε στη φάση των ομίλων, οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες. 
Ο αντίπαλος όμως σήμερα ήταν διαφορετικός. Ήταν μια καθαρά ευρωπαϊκή - μπασκετική ομάδα που παίζει καλό μπάσκετ και βρέθηκε και στη μέρα τους. Χτες δεν κάναμε τίποτα από αυτά που κάναμε στα πέντε πρώτα ματς. Τίποτα δεν μας πήγε καλά. Οι Σέρβοι μας διάβασαν σαν "ανοιχτό βιβλίο" και μας έκλεισαν καλά. Είτε παίξαμε με αλλαγές στα πικ εν ρόλ, είτε όχι, πάντα διάβαζαν σωστά την άμυνά μας και μας πλήγωναν.

Στάθηκαν βέβαια και πολύ τυχεροί αφού τους βγήκαν σχεδόν όλα τα σουτ και οι περισσότεροι παίκτες τους βρέθηκαν σε εξαιρετική βραδιά. Ακόμα και τα τραβηγμένα στη λήξη των επιθέσεων, τους μπήκαν. Οι Έλληνες διεθνείς αντιθέτως, όσο έμεναν πίσω στο σκορ, τόσο έχαναν και την αυτοπεποίθησή τους. Δεν ήταν η μέρα μας....

Στο 1ο ημίχρονο ήμασταν διαρκώς κοντά στο σκορ. Δεν μπήκαμε τόσο δυνατά όπως στα προηγούμενα ματς με συνέπεια συνεχώς να κυνηγάμε στο σκορ. Μάλιστα στο 19´ προσπεράσαμε για πρώτη φορά με 41-42 από τρίποντο του Ζήση κρατώντας το προβάδισμα μόνο για 20". Το παιχνίδι ουσιαστικά χάθηκε στο 3ο δεκάλεπτο που κολλήσαμε επιθετικά. Οι Σέρβοι μας έπαιξαν πολύ καλές άμυνες και κάπου εκεί δείξαμε να υστερούμε σε ενέργεια. Δεν δείξαμε την ενεργητική επίθεση με την πολλή κινητικότητα που είχαμε στη Σεβίλλη, με τα ωραία κοψίματα και τo παιχνίδι στο low post. Έτσι μείναμε πίσω και στο σκορ και το άγχος, η πίεση και η έλλειψη καθαρού μυαλού μας κυρίευσαν. Οι Σέρβοι συνέχισαν να σκοράρουν ακάθεκτοι και σιγά σιγά έχτισαν διάφορα. Ο Μπουρούσης εξουδετερώθηκε πλήρως και ξέμεινε από ενέργεια στο 3ο δεκάλεπτο. Σε κάθε επίθεση έπεφταν πάνω του 2 και 3 αντίπαλοι  πάντα. Εκεί έπρεπε ο coach να βάλει 3-4 λεπτά τον Γλυνιαδάκη ή το Βουγιούκα. Δεν είχε τίποτα να χάσει. Το παιχνίδι μας με Μπουρούση είχε γίνει πολύ προβλέψιμο και εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Επίσης έπρεπε να εμπιστευτεί περισσότερο και το Σλούκα που μπορούσε να δώσει σκορ και ρυθμό και να κουράσει περισσότερο και τον Τεόντοσιτς στην άμυνα, που πραγματικά χτες έκανε πολύ καλή εμφάνιση και έκανε την άμυνά μας "σουρωτήρι". Κέρδισε και έξυπνα φάουλ από τον Καλάθη και του πήρε τον αέρα εύκολα στο προσωπικό μαρκάρισμα, αναγκάζοντάς τον να βγει γρήγορα αλλαγή με 2 φάουλ.

Θα μπορούσε να παίξει κι ο Παπανικολάου περισσότερο. Δεν πήγε καλά βέβαια, έκανε και κάποια λάθη εύκολα, αλλά έχει μεγαλύτερη πείρα από τον Αντετοκούνμπο ο οποίος υπέπεσε τελικά σε 4 λάθη και του πήραν οι πιο έμπειροι Σέρβοι κάποια εύκολα φάουλ.

Η ομάδα όπως αναφέραμε και στη προηγούμενη ανάρτηση, είναι νέα και νεανική ομάδα που έχει προοπτικές βελτιώσεις. Έπαιξε καλό μπάσκετ στη διοργάνωση, αλλά για να προχωρήσεις σε έναν τέτοιο θεσμό θες και τύχη. Δυστυχώς χτες δεν ήταν με το μέρος μας. Κρατάμε τα θετικά και προχωράμε! 
Φοβερές σκηνές έξω από το γήπεδο μετά τη λήξη του αγώνα, με τους Έλληνες φιλάθλους να συγχαίρουν τη εθνική μας για την παρουσία τους. 


Η εξέλιξη του αγώνα
(από Naftemporiki.gr)
Κατώτερη των περιστάσεων παρουσιάστηκε η εθνική ομάδα στην 2η φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας (νοκ άουτ παιχνίδια), γεγονός που έφερε την ήττα από τη Σερβία με 90-72 και τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του τουρνουά.
Η «γαλανόλευκη» που γοήτευσε τους πάντες με τις εμφανίσεις της στην φάση των ομίλων (5Χ5), τόσο σε επιθετικό, αλλά κυρίως σε αμυντικό επίπεδο, βρέθηκε σε πολύ κακή μέρα σε άμυνα και επίθεση και σε συνδυασμό με τα πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας των «πλάβι» ηττήθηκε από έναν αντίπαλο που σε καμία περίπτωση δεν είναι ανώτερός της, αλλά είναι εκείνος που θα συνεχίσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Εάν εξαιρέσει κανείς μία φορά στο ματς και συγκεκριμένα στο 19ο λεπτό, που η εθνική πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα (42-41) στο υπόλοιπο μέρος του αγώνα οι Σέρβοι ήταν μπροστά στο σκορ και είχαν τον απόλυτο έλεγχο.
Το ματς στην πρώτη περίοδο ήταν ντέρμπι με τους Σέρβους να παρουσιάζονται πιο συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους, σε αντίθεση με την ελληνική ομάδα που ήταν νευρική, φανερά αγχωμένη και κακή στην άμυνα ένας προς έναν.
Ως συνέπεια των παραγόντων αυτών ήταν οι 23 πόντοι που δέχτηκε η «γαλανόλευκη» στο διάστημα αυτό, αλλά και τα δύο γρήγορα φάουλ του Νικ Καλάθη και τα τρία του Ιαν Βουγιούκα, γεγονός που υποχρέωσε τον Φώτη Κατσικάρη να αναπροσαρμόσει γρήγορα τα πλάνα του.
Οι «πλάβι» ξέφυγαν ακόμη και με 4 πόντους (21-17) λίγο πριν το τέλος του δεκάλεπτου, αλλά ο Πρίντεζης με έξι διαδοχικούς πόντους διατήρησε την εθνική μας ομάδα σε απόσταση…βολής κι έτσι το πρώτο μέρος έκλεισε με τη Σερβία μπροστά στο σκορ με 23-20.
Στη δεύτερη περίοδο η Ελλάδα ισοφάρισε 28-28, αλλά με γρήγορο σερί 4-0 οι Σέρβοι ξέφυγαν και πάλι με 32-28, ενώ 5.34’’ πριν τη λήξη με το δεύτερο τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς η διαφορά ανέβηκε στη μέγιστη τιμή της (35-30).
Με πέντε διαδοχικούς πόντους του Μάντζαρη η εθνική μας ισοφάρισε (35-35) και στο τελευταίο λεπτό με τρίποντο του Ζήση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέρασε μπροστά για πρώτη φορά μετά από 19 λεπτά με 42-41. Ο Κάλινιτς που έκανε τη ζημιά στο πρώτο ημίχρονο (12π.) με καλάθι και φάουλ διαμόρφωσε το 46-42 (σκορ 20λεπτου).
Όπως συνέβη και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο τρίτο δεκάλεπτο οι Σέρβοι συνέχισαν με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας και ξέφυγαν ακόμη και με 7 πόντους (59-52) περίπου 4 λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου, ενώ 1.36’’ η διαφορά ανέβηκε στο +11 (64-53).
Η τέταρτη περίοδος ήταν πραγματικό «ναυάγιο» για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που βρέθηκε να χάνει με 20 πόντους (80-60). Με ηγέτη το Μπογκντάνοβιτς (21π.) η Σερβία με (9/17τρ.) έφτασε άνετα στη μεγάλη νίκη που της χάρισε και το εισιτήριο για τους «8» του Μουντοσμπάσκετ.

Για την εθνική;
#4 Μάντζαρης: 5 π. , 0 ρ. , 1 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 1 , PIR 5  σε 11'
#5 Μπουρούσης: 9 π. , 5 ρ. , 2 ασ. , 3 λ. , 2 κλ. , 0 κοψ. , +/- -12 , PIR 12  σε 29'
#6 Ζήσης: 12 π. , 0 ρ. , 3 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -14 , PIR 9  σε 29'
#7 Βασιλειάδης: 6 π. , 0 ρ. , 2 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -12 , PIR 5  σε 17'
#8 Καλάθης: 14 π. , 5 ρ. , 2 ασ. , 2 λ. , 2 κλ. , 0 κοψ. , +/- -11 , PIR 14  σε 26'
#9 Γλυνιαδάκης: DNP
#10 Παπανικολάου: 1 π. , 2 ρ. , 0 ασ. , 2 λ. , 2 κλ. , 1 κοψ. , +/- -8 , PIR 0  σε 16'
#11 Σλούκας: 0 π. , 1 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -8 , PIR -1  σε 7'
#12 Καϊμακόγλου: 6 π. , 6 ρ. , 1 ασ. , 2 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -11 , PIR 9  σε 23'
#13 Αντετοκούνμπο: 7 π. , 2 ρ. , 0 ασ. , 4 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- 0 , PIR 6  σε 14'
#14 Βουγιούκας: 0 π. , 0 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -2 , PIR -2  σε 3'
#15 Πρίντεζης: 12 π. , 4 ρ. , 5 ασ. , 0 λ. , 2 κλ. , 0 κοψ. , +/- -12 , PIR 18  σε 24'

Συνολική στατιστική:
15/31 2PFG (48,4%) - 9/24 3PFG (37,5%) - 15/18 FT (83,3%) 
29 ρ. (6-23) - 16 ασ. - 14 λ. - 8 κλ. - 2 κοψ.

MVP (FIBA): Πρίντεζης - PIR 18
1ος σκόρερ: Καλάθης 14 π.
1ος ριμπάουντερ: Καϊμακόγλου 6 ρ.
1ος πασέρ: Πρίντεζης 5 ασ.

Στα + 
- εμφάνιση Πρίντεζη, Ζήση, Καλάθη
- καλός στην άμυνα ο Μάντζαρης - ίσως έπρεπε να ξαναχρησιμοποιηθεί στο 2ο ημίχρονο
- Καλάθης και πάλι πρώτος σκόρερ
- έβαλε τρίποντο ο Αντετοκούνμπο! 

Στα - 
- οι δύο ομάδες έχουν παρόμοια στατιστικά (πχ. ακριβώς ίδια ριμπάουντ και τρίποντα) - η διαφορά έγινε στα 4 λιγότερα λάθη των Σέρβων και στα υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας τους (55% διπ. - 53% τριπ.)
- χάσαμε τη μάχη της ρακέτας, έκαναν πάρτι τα 5άρια των Σέρβων - έπρεπε ο Κατσικάρης να βάλει το Γλυνιδάκη και περισσότερο το Βουγιούκα που αγωνίστηκε μόλις 3', παρότι δεν ταίριαζε στα βαριά κορμιά των Σέρβων, αλλά σίγουρα για να δώσει ανάσες στον Μπουρούση και περισσότερο να ξαθαρίσει το μυαλό του
- ευστοχήσαμε μόλις σε 15 δίποντα (15/31)
- κακή βραδιά για τους περισσότερους διεθνείς

Play of the night: κατέβασμα Μπουρούση και πάσα αριστερά σε Αντετοκούνμπο και ωραίο τελείωμα με κάρφωμα στο 2ο δεκάλεπτο - δείτε το εδώ

Highlights: 
εδώ
Full game match: εδώ

Δηλώσεις
Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, παραδέχθηκε ότι η εθνική ομάδα έκανε το χειρότερό της παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.
«Κάναμε το χειρότερό μας παιχνίδι. Από το ξεκίνημα η Σερβία ήταν καλύτερη. Ο τρόπος που προσεγγίσαμε το παιχνίδι από την αρχή ήταν απαράδεκτος και μετά ήταν δύσκολο να επιστρέψουμε γιατί οι αντίπαλοι έκαναν ένα εξαιρετικό ματς. Μας τιμώρησαν σε κάθε ευκαιρία. Ο Μπουρούσης δεν είχε την ενέργεια για να βοηθήσει από την αρχή μέχρι το τέλος . Συγχαίρω τη Σερβία, ήταν πολύ καλύτεροι από μας και τους εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια».
Αναφερόμενος στην πορεία της «γαλανόλευκης» στο τουρνουά, ανέφερε: «Είμαι περήφανος για την ομάδα. Ξέρουμε καλά το σύστημα της διοργάνωσης, παίξαμε πολύ καλά στην πρώτη φάση, αλλά το νοκ άουτ ήμασταν κακοί. Αξίζαμε κάτι παραπάνω σε αυτή τη διοργάνωση. Περίμενα να παλέψουμε περισσότερο».
Για το πού αποδίδει την κακή εμφάνιση, είπε: «Οι παίκτες το ήθελαν περισσότερο από τον καθέναν. Είναι απογοητευμένοι όχι μόνο για την ήττα, αλλά για το πώς παίξαμε. Δεν παίξαμε όπως ξέρουμε και αυτό πονά περισσότερο. Δυστυχώς πολύς κόσμος ήρθε να μας δει από την Ελλάδα, μας έβλεπαν από την τηλεόραση και θέλαμε να δείξουμε μια ομάδα με χαρακτήρα και καλό μπάσκετ, αλλά δεν τα καταφέραμε».
Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος: «Θα τα δούμε όλα στην Ελλάδα όταν επιστρέψουμε. Το σίγουρο είναι πως το ελληνικό μπάσκετ είναι περήφανο και θα βρίσκεται διαρκώς σε υψηλό επίπεδο. Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά θα έρθουν και οι επιτυχίες. Ξέρουμε ο κόσμος έχει απαιτήσεις, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να συνεχίσουμε τη δουλειά».

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Μαγεία...

Το τελικό 79-71 υπέρ της Εθνικής ίσως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του αγώνα. Η Ελλάδα ήταν μια κλάση ανώτερη μπασκετικά από την Αργεντίνη και πήρε δίκαια τη νίκη, κάνοντας το 5/5 και κατακτώντας την πρωτιά στον όμιλο. Όποια και να είναι η συνέχεια, ακόμα και αν αποκλειστούμε από τη Σερβία την Κυριακή στη φάση των νοκ άουτ αγώνων, θα έχουμε φτιάξει ένα πολύ δυνατό σύνολο που παίζει πολύ καλό μπάσκετ, χαίρεσαι πραγματικά να το βλέπεις και έχει σίγουρα πολύ μέλλον. Με αυτή την προοπτική ξεκίνησε άλλωστε στα τέλη Ιουλίου. Σίγουρα θα απογοητευτούμε αν αποκλειστούμε νωρίς, αλλά αυτό θα συμβεί γιατί έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες από αυτή την ομάδα, συγκρίνοντάς τη και με τις υπόλοιπες που έχουμε να δει ως τώρα στο Μουντομπάσκετ. Αντικειμενικά από τα λίγα που έχουμε δει στη διοργάνωση, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Αμερική και ίσως Βραζιλία αξίζουν για την πρώτη 5άδα. Φυσικά το τι θα συμβεί δεν το ξέρει κανείς. Ελπίζουμε να μη φυλάξει η Εθνική μας το κακό παιχνίδι της για τα νοκ άουτ. Θέλει ικανότητα, αλλά πάντα και τύχη για να προχωρήσεις πολύ σε μια τέτοια διοργάνωση.

Στα του αγώνα...
Δυναμικό 1ο δεκάλπετο για την Εθνική (28-16). Είδαμε πολύ καλές ατομικές άμυνες σε Σκόλα και Νοτσιόνι από Μπουρούση και Πρίντεζη αντίστοιχα. Αλλά και η ομαδική μας άμυνα ήταν οσκαρική και πάλι. Γρήγορες αλληλοκαλύψεις και περιστροφές με πολλά κοψίματα και κυριαρχία στα αμυντικά ριμπάουντ.

Λίγο στον άσσο μας ταλαιπώρησαν οι Αργεντίνοι με τον Καμπάτσο που πέρασε αρκετές φορές τον προσωπικό του αντίπαλο. Γενικά αυτό ήταν και το παιχνίδι της Αργεντινής. Πήγαν αρκετές φορές σε προσωπικές ενέργειες (μιας και διαθέτουν εξαιρετικές μονάδες) και στο τέλος που  έκαναν την ύστατη προσπάθεια να γυρίσουν το ματς, το γύρισαν στα τρίποντα με επιθέσεις των 10". Τους βγήκαν τα 2-3 πρώτα, αλλά μετά κόλλησαν (ευτυχώς για την εθνική μας) και μας πλησίασαν ως και τους 2 πόντους. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μετά το 1ο - 2ο τρίποντο, ίσως έπρεπε να πάρει time out ο Κατσικάρης για να παγώσει το ρυθμό, μιας και το γήπεδο φλεγόταν. Ευτυχώς η κατάληξη ήταν ευνοϊκή για εμάς. Μετά από εκείνη το σημείο με πολύ ψυχραιμία και χάρη στην πείρα των διεθνών μας, ξαναπήραμε το προβάδισμα και το διευρύναμε ως το +8 για το τελικό 79-71.

Για την εθνική;
#4 Μάντζαρης: 0 π. , 1 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 2 , PIR 0  σε 4'
#5 Μπουρούσης: 16 π. , 15 ρ. , 2 ασ. , 2 λ. , 1 κλ. , 3 κοψ. , +/- 12 , PIR 27  σε 31'
#6 Ζήσης: 13 π. , 2 ρ. , 5 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 17 , PIR 17  σε 29'
#7 Βασιλειάδης: 2 π. , 0 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -4 , PIR 1  σε 8'
#8 Καλάθης: 18 π. , 5 ρ. , 4 ασ. , 3 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- 7 , PIR 21  σε 31'
#9 Γλυνιαδάκης: DNP
#10 Παπανικολάου: 6 π. , 4 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- 9 , PIR 7  σε 28'
#11 Σλούκας: 3 π. , 0 ρ. , 1 ασ. , 1 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- -6 , PIR 3  σε 9'
#12 Καϊμακόγλου: 2 π. , 2 ρ. , 1 ασ. , 1 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- -9 , PIR 2  σε 12'
#13 Αντετοκούνμπο: 0 π. , 6 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- -1 , PIR 4  σε 12'
#14 Βουγιούκας: 4 π. , 2 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 2 κοψ. , +/- -4 , PIR 4  σε 9'
#15 Πρίντεζης: 15 π. , 4 ρ. , 0 ασ. , 2 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 17 , PIR 15  σε 28'

Συνολική στατιστική:
23/43 2PFG (53,5%) - 6/15 3PFG (40%) - 15/16 FT (93,8%) 
41 ρ. (12-25) - 13 ασ. - 14 λ. - 3 κλ. - 8 κοψ.

MVP (FIBA): Μπουρούσης - PIR 27
1ος σκόρερ: Καλάθης 18 π.
1ος ριμπάουντερ: Μπουρούσης 15 ρ.
1ος πασέρ: Ζήσης 5 ασ.
1ος κόφτης: Μπουρούσης 3 κοψ.

Στα + 
- το rotation από αγώνα σε αγώνα του Κατσικάρη - είδε ότι ο Καϊμακόγλου δεν πήγε καλά και τον άφησε έξω, βάζοντας περισσότερη ώρα τον Πρίντεζη - το ίδιο και με Βασιλειάδη που ξεκινάει πολλές φορές βασικός, χθες αγωνίστηκε μόλις 8 λεπτά
- το scouting της εθνικής αφού κλείσαμε σωστά με μεγάλη επιτυχία τα ατού της Αργεντινής
- μοναδική άμυνα με γρήγορες αλληλοκαλύψεις και περιστροφές / 8 κοψίματα
- παίξαμε με πολλά δίποντα και σχετικά λίγο τρίποντα (6/15) στα οποία είχαμε και καλά ποσοστά (40%)
- κερδίσαμε τη μάχη των ριμπάουντ, 33 αμυντικά, μας πήραν μόλις 5 επιθετικά
- μοναδική εμφάνιση Μπουρούση σε όλους τους τομείς
- πολύ καλός και εκτελεστικά ο Καλάθης
Στα - 
- η τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Μπουρούσης, που χωρίς λόγο και ενώ είχαμε κερδίσει φάουλ και κατοχή, κόντεψε να μας βγάλει εκτός παιχνιδιού αφού από εκεί και μετά άρχισε η αντεπίθεση της Αργεντινής όπου το μεγάλο προβάδισμα που διατηρούσαμε σε διψήφια διαφορά, έγινε μόλις +2 πόντοι
- ο Καϊμακόγλου που έκανε κάποια αβίαστα λάθη και δεν μπήκε πολύ στο κλίμα του αγώνα / δεν ευστόχησε σε FG / δικαιούται και ένα κακό ματς!

Play of the night: Η τελευταία μας επίθεση που δείχνει και το μεγαλείο αυτής της ομάδας, με τι ψυχραιμία και άνεση άλλαξε τη μπάλα και πέτυχε ένα εύκολο καλάθι, με συνδυασμό αστραπή Ζήση - Μπουρούση - Πρίντεζη και κάρφωμα από τον τελευταίο.

Highlights: 


Επόμενο παιχνίδι: 7/9 στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) με τη Σερβία για τη φάση των 16

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ζητείται (σοβαρός) αντίπαλος...

Κυριάρχησε η εθνική μας σε όλα τα επίπεδα παίζοντας ολοκληρωτικό και θεαματικό μπάσκετ και παρέσυρε στο πέρασμά της και την Κροατία των πολλών καλών ατομικών μονάδων, που όμως θέλουν πολύ δουλειά για να γίνουν ομάδα. Με άμυνα για σεμινάριο, σβήνοντας όλα τα ατού των Κροατών, η Εθνική πήρε από νωρίς ένα προβάδισμα 10+ πόντων και ουσιαστικά δεν το έχασε ποτέ. Οι Κροάτες που είχαν 82 πόντους μέσο όρο στα 3 πρώτα ματς, τους επιτρέψαμε να βάλουν μόλις 65. Όσοι Έλληνες παίκτες αγωνίστηκαν, έδωσαν το 100% και αυτό το βάθος που έχουμε στον πάγκο είναι και το όπλο μας, τόσο για την ενέργεια που βγάζουμε στην άμυνα, αλλά και στην ταχύτητα και οξυδέρκεια στην επίθεση. Πραγματικά δώσαμε αγώνα για σεμινάριο... 
Ενεργητική ατομική και ομαδική άμυνα με αλληλοκαλύψεις και γρήγορες περιστροφές, μοναδικοί συνδυασμοί στην επίθεση με πολλά καίρια κοψίματα μέσα στη ρακέτα, συνθέτουν το σκηνικό και στα 40 λεπτά του αγώνα. Όποιος δεν έχει δει το ματς, πραγματικά αξίζει να χαζέψει αυτό το μοναδικό μπάσκετ που αποδώσαμε.

Τι να πει κανείς για τον Καϊμακόγλου... Αν και παλιά δεν μου ήταν συμπαθής ο τρόπος που αγωνιζόταν, το παιδί δίνει το 100% σε άμυνα και επίθεση και προσφέρει ουσία και ποιότητα στην ομάδα. Με 14 π. - 6 ρ. - 4 ασ., ήταν ο κορυφαίος με PIR 24 και έχει κάνει τεράστιο τουρνουά ως τώρα.

Τι να πει κανείς και για τον Ζήση... Έκανε την άμυνα της Κροατίας με 10 ασίστ να μοιάζει με "βούτυρο"... Είχαμε πει στα φιλικά ότι στο 1 κολλάει, αλλά παίζοντας με τον Καλάθη μαζί στα γκαρντ, μοιράζει τη μπάλα με μαεστρία...

Ο Παπανικολάου ως τώρα κινούταν σε μέτριο επίπεδο, αλλά σήμερα ξεδίπλωσε το ταλέντο του και έκανε μοναδικό παιχνίδι. 7/8 διπ. με 14 πόντους και πολύτιμη προσφορά στην άμυνα, κλείδωσε και τον Μπογκντάνοβιτς.

Το τέρας ο Μπουρούσης κατέβασε 10 ριμπάουντ και σκόραρε 13 πόντους κάνοντας double double.

Το τουρνουά ως τώρα έχει δείξει ότι καλή η επίθεση, αλλά αν δεν παίξεις και άμυνα, δεν έχεις ελπίδες... Και οι 4 ομάδες που έχουμε αντιμετωπίσει στηρίζονταν κατά πολύ στην επίθεσή τους, χωρίς να ασχολούνται φανατικά με την άμυνα. Από τη μία τους παίξαμε καλή άμυνα, περιορίσαμε τα ατού τους και την επιθετική τους συγκομιδή. Από την άλλη έχουμε τόσο δουλεμένη επίθεση που οι χαλαρές άμυνες δεν μπορούν να μας σταθούν εμπόδιο... Κάπως έτσι εκτιμώ ότι θα καθαρίσουμε και την Αργεντινή... 

Για την εθνική;
#4 Μάντζαρης: 0 π. , 1 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 0 , PIR 1  σε 2'
#5 Μπουρούσης: 13 π. , 10 ρ. , 2 ασ. , 1 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- 7 , PIR 20  σε 27'
#6 Ζήσης: 3 π. , 1 ρ. , 10 ασ. , 0 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- 7 , PIR 9  σε 28'
#7 Βασιλειάδης: 3 π. , 2 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- 4 , PIR 0  σε 12'
#8 Καλάθης: 9 π. , 3 ρ. , 4 ασ. , 0 λ. , 2 κλ. , 1 κοψ. , +/- 6 , PIR 13  σε 26'
#9 Γλυνιαδάκης: 0 π. , 1 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -2 , PIR 0  σε 3'
#10 Παπανικολάου: 14 π. , 2 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 3 κλ. , 1 κοψ. , +/- 10 , PIR 16  σε 28'
#11 Σλούκας: 4 π. , 0 ρ. , 1 ασ. , 2 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 5 , PIR -1  σε 12'
#12 Καϊμακόγλου: 14 π. , 6 ρ. , 4 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- 4 , PIR 24  σε 27'
#13 Αντετοκούνμπο: 2 π. , 4 ρ. , 1 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 1 , PIR 4  σε 12'
#14 Βουγιούκας: 6 π. , 2 ρ. , 0 ασ. , 2 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- 6 , PIR 7  σε 10'
#15 Πρίντεζης: 8 π. , 2 ρ. , 1 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 7 , PIR 6  σε 13'

Συνολική στατιστική:
28/43 2PFG (65,1%) - 5/23 3PFG (21,7%) - 5/9 FT (55,6%) 
37 ρ. (12-25) - 23 ασ. - 10 λ. - 8 κλ. - 4 κοψ.


MVP (FIBA): Καϊμακόγλου- PIR 24
1ος σκόρερ: Καϊμακόγλου & Παπανικολάου 14 π.
1ος ριμπάουντερ: Μπουρούσης 10 ρ.
1ος πασέρ: Ζήσης 10 ασ.
1ος κλέφτης: Παπανικολάου 3 κλ.

Στα + 
- το scouting της εθνικής. Είχαμε δει την Κροατία σε προηγούμενα ματς και έμοιαζε ασταμάτητη. Σήμερα δεν υπήρχε αυτή η εικόνα στο παιχνίδι της, σβήσαμε όλα τα ατού της και μπλοκάραμε τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού του με μεγάλη επιτυχία
- πλουραλισμός, σκόραραν όλοι πλην Μάντζαρη-Γλυνιαδάκη, επιθετικοί συνδυασμοί για σεμινάριο
- 23 ασίστ (10 Ζήσης - 4 Καλάθης - 4 Καϊμακόγλου) / 10 λάθη
- άμυνα για σεμινάριο
- ουσία από Καϊμακόγλου με 5/5 FG
- εξαιρετικός ο Παπανικολάου, μαγικά τελειώματα
Στα - 
- μπορούσε να μπει και ο Πρίντεζης στο 2ο ημίχρονο να ξεκουράσει τον Καϊμακόγλου και στην άμυνα
- χαμηλά ποσοστά στα τρίποντα (21,7) - ευτυχώς δε στάθηκαν εμπόδιο για τη νίκη
- πότε θα βάλεις ένα μακρινό σουτ Γιάννη (Αντετοκούνμπο); :D
 
Play of the night: πραγματικά, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε!

Highlights: click here! για βίντεο-ρεπορτάζ και συνεντεύξεις Πρίντεζη-Καϊμακόγλου-Ζήση



Επόμενο παιχνίδι: 4/9 στις 23:00 (ώρα Ελλάδος) με την Αργεντινή για την πρωτιά του ομίλου

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

3/3 με σούπερ Ζήση!

Σε ένα πολύ ωραίο ματς, η Εθνική και σήμερα σου έδινε τη σιγουριά ότι δεν πρόκειται να χάσει το ματς. Οι Πορτορικανοί το κυνήγησαν μέχρι το τέλος, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να καλύψουν τη διαφορά ασφαλείας που είχε αποκτήσει από το 1ο ημίχρονο η Εθνική μας. Έτσι το 79-90 υπέρ μας μας έδωσε τη νίκη και το 3/3.

Η εξέλιξη
Μπήκαμε καλά στο ματς, αλλά τα δύο γρήγορα φάουλ του Μπουρούση μας αποδιοργάνωσαν λίγο και έπρεπε να προσαρμόσουμε τα αρχικά μας πλάνα. Στη θέση του μπήκε ο Γλυνιαδάκης συνεισφέροντας αμυντικά αλλά όχι και τόσο στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Καλάθης πήρε ρόλο περισσότερο εκτελεστή, παρά οργανωτή. Ο Παπανικολάου δείχνει όπως και χτες (με εξαίρεση το χθεσινό 4ο δεκάλεπτο) να μην είναι πολύ συγκεντρωμένος και να είναι κάπως εκτός κλίματος.
 Στο 2ο δεκάλεπτο οι Πορτορικανοί ισορρόπησαν το ματς, κατάφεραν να ισοφαρίσουν, αλλά μετά το 15' η είσοδος Αντετοκούνμπο μας βοήθησε στο να τρέξουμε περισσότερο αλλά έδεσε περισσότερο και την άμυνα. Η επιστροφή του Μπουρούση που έφερε πόντους αφού ποστάρισε ωραία τους απειρότερους αντιπάλους του, βοήθησαν την Εθνική να ανοίξει και πάλι τη διαφορά. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στο Ζήση, που με δύο μεγάλα προσωπικά τρίποντα στο τέλος του δεκαλέπτου (το 2ο buzzer beater), έδωσαν σημαντικό προβάδισμα για το ημίχρονο στο +8 (33-41). 

Στο 3ο δεκάλεπτο αρχικά φάγαμε γρήγορα καλάθια από κακές προσωπικές άμυνες, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Αμέσως αφυπνιστήκαμε και με φοβερές άμυνες, εντυπωσιακούς συνδυασμούς με μαγικά "τριγωνάκια" και ολοκληρωτικό μπάσκετ για 4 λεπτά, ξεφύγαμε μακράν ακόμα και στο +19. Εκεί κάπου εκνευρίστηκαν και οι Πορτορικανοί και τους ξέφυγε το ματς. Στην ουσία δεν μπόρεσαν από εκεί και έπειτα να μας πλησιάσουν παρά μόνο στους 9.

Ο Μπάρεα πλέον το πήρε πάνω του. Ο Μάντζαρης δεν βοήθησε πολύ στο 1 και μπαίνοντας στη θέση του ο Σλούκας, έδωσε άλλο αέρα στην επίθεση και με σκορ και με δημιουργία (ωραίοι συνδυασμοί με Αντετοκούνμπο και κρίσιμα σουτ που μας κράτησαν μπροστά). 

Στο 37' φάνηκε να μας βγαίνει η κούραση και πήγαμε σε επιθέσεις διαχείρισης χρόνου και όχι σε σωστές επιθέσεις όπως ξέρουμε να παίζουμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε κάποιες σερί επιθέσεις. Τη λύση βρήκαμε στο πρόσωπο του Ζήση. Με κρίσιμη τριποντάρα του στο 38' ακριβώς και καπάκι μοναδικό κλέψιμο Αντετοκούνμπο και σλάλομ του για κάρφωμα με κερδισμένο αντιαθλητικό φάουλ από τον νεαρό, κάναμε ένα γρήγορο 6-0 και ουσιαστικά πήραμε το προβάδισμα με +14 και κλειδώσαμε τη νίκη. Τελικό σκορ 79-90. 

Για την εθνική;
#4 Μάντζαρης: 0 π. , 0 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -5 , PIR -2  σε 8'
#5 Μπουρούσης: 12 π. , 8 ρ. , 6 ασ. , 2 λ. , 2 κλ. , 1 κοψ. , +/- 22 , PIR 22  σε 27'
#6 Ζήσης: 19 π. , 2 ρ. , 3 ασ. , 1 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- 18 , PIR 21  σε 25'
#7 Βασιλειάδης: 4 π. , 3 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -5 , PIR 6  σε 6'
#8 Καλάθης: 14 π. , 2 ρ. , 1 ασ. , 2 λ. , 1 κλ. , 1 κοψ. , +/- 23 , PIR 10  σε 29'
#9 Γλυνιαδάκης: 1 π. , 1 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -4 , PIR 1  σε 4'
#10 Παπανικολάου: 4 π. , 2 ρ. , 3 ασ. , 2 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- 11 , PIR 4  σε 19'
#11 Σλούκας: 5 π. , 0 ρ. , 2 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -9 , PIR 6  σε 13'
#12 Καϊμακόγλου: 9 π. , 11 ρ. , 5 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 14 , PIR 22  σε 26'
#13 Αντετοκούνμπο: 15 π. , 3 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- -3 , PIR 10  σε 23'
#14 Βουγιούκας: 2 π. , 4 ρ. , 1 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -7 , PIR 3  σε 8'
#15 Πρίντεζης: 5 π. , 1 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 0 , PIR 3  σε 12'

Συνολική στατιστική:
29/49 2PFG (59,2%) - 5/15 3PFG (33,3%) - 17/26 FT (65,4%) 
37 ρ. (12-25) - 21 ασ. - 11 λ. - 5 κλ. - 3 κοψ.

MVP (FIBA): Καϊμακόγλου- PIR 22
1ος σκόρερ: Ζήσης 19 π.
1ος ριμπάουντερ: Καϊμακόγλου11 ρ.
1ος πασέρ: Μπουρούσης 6 ασ.
1ος κλέφτης: Μπουρούσης 2 κλ.

Στα + 
- όπως πάντα πολυφωνία στην επίθεση, σκόραραν όλοι πλην Μάντζαρη, με συνολική συγκομιδή 90 πόντων. Αυτό είναι και το όπλο της αυτής Εθνικής. Κάνουν όλοι τη ζημιά και κάθε μέρα δεν ξέρει ο αντίπαλος ποιος θα βρεθεί στη μέρα του. Πέρυσι έπεφταν όλοι πάνω στο Σπανούλη και μας κλείδωναν, αφού όλες μας οι επιθέσεις περνούσαν από το Βασίλη
- 21 ασίστ με 6 από Μπουρούση και 5 από Καϊμακόγλου - δείγμα του πως παίζεται το μπάσκετ όταν γυρίζει η μπάλα και περνάει από τους ψηλούς
- πολύ καλή άμυνα στο 3ο δεκάλεπτο
- περιορίσαμε τα λάθη (11 λ.) 
- τρομερή εμφάνιση εμφάνιση Μπουρούση με 12 π. - 8 ρ - 6 ασ - 2 κλ. - 1 κοψ.
- Καϊμακόγλου: που ουσιώδης πεθαίνεις - 9 π. - 11 ρ. - 5 ασ
 - σούπερ Ζήσης με 4/5 τρίποντα - 3/4 δίποντα και καθοριστικά σουτ που "σκότωσαν" το Πουέρτο Ρίκο - προσωπικά αυτόν θα ψήφιζα MVP
- κλειδί η παρουσία του Σλούκα που έδωσε ρυθμό, ασίστ και σκοράρισμα στην Εθνική
Στα - 
- κάναμε κάποιες εύκολες λάθος πάσες που στοίχισαν αιφνιδιασμούς
- Μάντζαρης: δεν του πήγε το ματς
- Καλάθης: σκόραρε μεν 14 π., κουράστηκε στο κυνήγι του Μπαρέα, αλλά οργανωτικά κάπου υστέρησε και δεν έτρεξε όσο έπρεπε την ομάδα
- πότε θα βάλεις ένα μακρινό σουτ Γιάννη (Αντετοκούνμπο);

Play of the night: Τρομέρο κλέψιμο Αντετοκούνμπο από τον Μπάλκμαν και γρήγορο coast to coast που καταλήγει σε ωραίο λέι απ με το δεξί κερδίζοντας και το αντιαθλητικό φάουλ

Highlights: click here!

Επόμενο παιχνίδι: 3/9 στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) με την Κροατία

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Το ξύλο βγήκε από... τις Φιλιππίνες

Σε ένα ασυνήθιστο παιχνίδι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα με "ινδιάνικο" μπάσκετ (όπως υπέδειξε και ο coach Σφαιρόπουλος) από τους Φιλιππινέζους, η Εθνική, διατηρώντας σταθερά ένα προβάδισμα 10-15 πόντων, επιβλήθηκε του αντιπάλου της με 70-82 και έκανε το 2/2. Καθαρίσαμε τα 2 θεωρητικά εύκολα ματς και πάμε για τη νίκη με το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει 2 ήττες και παίζει όλο το τουρνουά στο ματς με την Εθνική μας. 
Στα του αγώνα, η καλή μας άμυνα απέναντι στους "καμικάζι" Φιλιππινέζους (και κυρίως στον Μπλάτσε) ήταν ο παράγοντας που έφερε τη νίκη, παρά τα κάποια χλιαρά επιθετικά μας διαστήματα. Δώσαμε λόγω ύπαρξης στις Φιλιππίνες με τα αρκετά λάθη που κάναμε και τα πολλά άστοχα σουτ, που σε αυτό το ματς δε μας βγήκαν (5/22 τρίποντα). 

Μεγάλο ματς από Πρίντεζη που έκανε ρεκόρ πόντων (25) με την Εθνική ενώ είχε και 8 ριμπάουντ. Μεστό παιχνίδι από Μπουρούση που έκανε double double με 12 π. - 10 ρ. Καταλυτικός ο Παπανικολάου στο 4ο δεκάλεπτο με δύο δυναμικά μπλοκ και καθοριστικούς πόντους (τελείωσε με 9 π. - 6 ρ. - 4 ασίστ).

Για την εθνική;
#4 Μάντζαρης: 0 π. , 0 ρ. , 2 ασ. , 0 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- 0 , PIR 2  σε 7'
#5 Μπουρούσης: 12 π. , 10 ρ. , 1 ασ. , 2 λ. , 3 κλ. , 3 κοψ. , +/- 22 , PIR 22  σε 27'
#6 Ζήσης: 8 π. , 2 ρ. , 2 ασ. , 1 λ. , 1 κλ. , 0 κοψ. , +/- 12 , PIR 8  σε 26'
#7 Βασιλειάδης: 6 π. , 3 ρ. , 1 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 8 , PIR 6  σε 22'
#8 Καλάθης: 9 π. , 2 ρ. , 2 ασ. , 3 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- 7 , PIR 4  σε 23'
#9 Γλυνιαδάκης: DNP
#10 Παπανικολάου: 9 π. , 6 ρ. , 4 ασ. , 3 λ. , 0 κλ. , 3 κοψ. , +/- 13 , PIR 12  σε 21'
#11 Σλούκας: 3 π. , 0 ρ. , 2 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 0 , PIR 5  σε 9'
#12 Καϊμακόγλου: 5 π. , 5 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -4 , PIR 8  σε 20'
#13 Αντετοκούνμπο: 3 π. , 6 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -3 , PIR 5  σε 14'
#14 Βουγιούκας: 2 π. , 1 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -2 , PIR 1  σε 5'
#15 Πρίντεζης: 25 π. , 8 ρ. , 0 ασ. , 2 λ. , 1 κλ. , 1 κοψ. , +/- 7 , PIR 23  σε 26'
Συνολική στατιστική:
23/43 2PFG (53,5%) - 5/22 3PFG (22,7%) - 21/30 FT (70%) 
45 ρ. (10-35) - 14 ασ. - 12 λ. - 6 κλ. - 8 κοψ.

MVP: Πρίντεζης - PIR 23
1ος σκόρερ: Πρίντεζης - 25 π.
1ος ριμπάουντερ: Μπουρούσης 10 ρ.
1ος πασέρ: Παπανικολάου 4 ασ.
1ος κλέφτης: Μπουρούσης 3 κλ.
1ος κόφτης: Μπουρούσης & Παπανικολάου 3 κοψ.

Στα + 
- η πολυφωνία στην επίθεση, σκόραραν όλοι πλην Μάντζαρη, με συνολική συγκομιδή 82 πόντων και καλή κυκλοφορία της μπάλας
- μπήκε στο κλίμα και ο Ζήσης, έκανε καλό ματς
- εμφάνιση Μπουρούση - Πρίντεζη

Στα - 
- φανήκαμε λίγο κουρασμένοι (ίσως έγινε πιο έντονο λόγω του γρήγορου παιχνιδιού των αντιπάλων)
- χαμηλά ποσοστά σε τρίποντα 5/22 3PFG (22,7%)
- ίσως έπρεπε να μπει και ο Γλυνιαδάκης 3-4 λεπτά να "σπρώξει" τον Μπλάτσε
- πότε θα βάλεις ένα μακρινό σουτ Γιάννη (Αντετοκούνμπο);

Play of the night: Coast to coast Πρίντεζη και κάρφωμα με το αριστερό
Highlights: click here!

Δείτε όλο τον αγώνα:

Επόμενο παιχνίδι: 1/9 στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) με το Πουέρτο Ρίκο

Devotion