Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Δεν έπαιξε σαν Ολυμπιακός - Κατώτερος των περιστάσεων

Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός. Ηττήθηκε στον τελικό από την οικοδέσποινα Ρεάλ Μαδρίτης με 78-59, σκορ που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του αγώνα. Η Ρεάλ κατέκτησε τον 9ο τίτλο της μετά από 20 χρόνια. Οι παίκτες της φάνηκαν να το ήθελαν περισσότερο και ήταν πιο ορεξάτοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Jaycee Carroll ήταν δίκαια ο MVP του αγώνα, καθώς ήταν ο παίκτης που άλλαξε τη ροή του αγώνα υπέρ της Ρεάλ, όταν με την είσοδό του στο 3ο δεκάλεπτο πέτυχε 11 σερί πόντους σε μόλις 2:12 λεπτά, και έδωσε το αβαντάζ για τη νίκη των Ισπανών.
Με την εικόνα και τη θέληση που έδειξε η ομάδα στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, είχαμε όλοι περισσότερες προσδοκίες για τον τελικό. Ξέροντας και ότι η Ρεάλ δεν είναι η καλύτερη αμυντικά ομάδα, σε συνδυασμό με την εξαιρετική άμυνα του Ολυμπιακού, πιστέψαμε σε νίκη των ερυθρόλευκων, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ. Το γιατί...;

ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο Σπανούλης έμοιαζε εκτός κλίματος και ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Δεν κατάφερε να ηγηθεί της ομάδας και αρκέστηκε περισσότερο στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Λάσο αποφάσισε να παίξει ασφυκτική άμυνα πάνω στον αρχηγό του Ολυμπιακού, ρισκάροντας με το να αφήσει λίγο πιο ελεύθερους τους υπόλοιπους παίκτες. Ο Σλούκας το είδε αυτό και πήρε πάνω του επιθέσεις σκοράροντας αρκετές φορές (10 π. - 2/3 τριπ.), το ίδιο και ο Λοτζέσκι, ο οποίος ήταν μακράν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού με 17 πόντους (4/4 διπ. - 3/6 τριπ.) και PIR 19 - χρωστούσε ένα καλό ματς ο Αμερικάνος.
Η αλήθεια περιμέναμε περισσότερα και από τον Πρίντεζη, ο οποίος δεν ήταν αρνητικός, απλά έπρεπε η ομάδα να τον ταΐσει περισσότερο καθώς οι ψηλοί της Ρεάλ δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο. Ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού φαινόταν αρκετά διστακτικός. Τα κατάφερε αρκετά καλά σε αυτόν τον τομέα ο Χάντερ που ήταν πολύ θετικός και δημιούργησε φάσεις, σκόραρε, μάζεψε ριμπάουντ. Καλός και ο Ντάνστον. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι δεν βοήθησαν όσο θα μπορούσαν.

Ο Παπαπέτρου, που αντικατέστησε σχετικά νωρίς τον Ντάρτνεν (καθώς υπέπεσε σύντομα σε 2 φάουλ), δεν βρήκε ρυθμό και αντικατστάθηκε με τη σειρά του από το Λοτζέσκι που όπως προαναφέραμε ήταν εξαιρετικός και για αυτό έπαιξε και αρκετά. Παρόμοια η ιστορία και του Αγραβάνη που δεν αγωνίστηκε αρκετά. Καλός στην άμυνα Πέγουεϊ, αλλά λίγος επιθετικά. Άστοχος ο Μάντζαρης.

Η στατιστική δε λάθεψε σε αυτό τον αγώνα. Ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω στο 1ο ημίχρονο εξαιτίας της μεγάλης αστοχίας του στις βολές (δείτε τα στατιστικά ανά παίκτη). Τελείωσε με 12/26, άθλιο ποσοστό για τέτοιο επίπεδο. Αναλογιστείτε πώς τα κατάφερε στον ημιτελικό που είχε 15/18.
Δυστυχώς ο Ολυμπιακός υστέρησε και στον τομέα των ριμπάουντ. 40 έναντι 25 για τη Ρεάλ, που ανανέωσε πολλές επιθέσεις ευστοχώντας στα κρίσιμα σουτ κυρίως με τον Κάρολ στο 3ο δεκάλεπτο που έγινε η μεγάλη ζημιά για τους ερυθρόλευκους.

ΑΝΑΛΥΣΗ
Αρχική 5άδα πολύ καλή, ξεκίνησε ωραία το ματς, έσπαγε εύκολα την άμυνα της Ρεάλ. Ίσως έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι μπήκαν κομπιασμένοι - αγχωμένοι οι Ισπανοί. Εξαιρετικό 1ο δεκάλεπτο για τον Ολυμπιακό. Όμως οι αλλαγές των ερυθρολεύκων κάπως αποσυντόνισαν τον επιθετικό τους οίστρο και όσο καλή άμυνα και να έπαιζαν, η δυστοκία στην επίθεση σε συνδυασμό με το ότι η Ρεάλ είναι φύση επιθετική ομάδα, δεν έδωσε στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να κρατήσει για πολύ ώρα το προβάδισμα. Σκορ δεκαλέπτου 15-19 υπέρ του Ολυμπιακού.

Η μεγάλη ένταση του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ, βγήκε στον τελικό. Η Ρεάλ είχε όπως φάνηκε ενα πολυ πιο εύκολο βράδυ την Παρασκευή με τη Φενέρμπαχτσε και έτσι είχε περισσότερη ενέργεια στο παιχνίδι της. Ο Ολυμπιακός άρχισε να στερεύει από δυνάμεις στο 2ο δεκάλεπτο. Το γεγονός αυτό φάνηκε και από οτι παίκτες που δεν αγωνίστηκαν πολύ την Παρασκευή όπως οι Χάντερ και Λοτζέσκι, έκαναν πολύ καλό αγώνα σήμερα. Ο Ολυμπιακός κερδίζει αρκετά φάουλ και πηγαίνει από νωρίς σε βολές, αλλά είναι πολύ άστοχος. Τραγικό 2ο δεκάλεπτο (20-9) και σκορ ημιχρόνου 35-28.

Το 2ο ημίχρονο θύμισε πολύ το 1ο. Ο Ολυμπιακός μπήκε φουριόζος και με σερί 12-0, επιστρέφει από το 40-29 και καταφέρνει να προηγηθεί με 40-41, αλλά η όλη προσπάθεια έμεινε εκεί, καθώς στη συνέχεια δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός. 
Και η κόπωση ήταν και σε μεγάλο βαθμό πνευματική. Το έβλεπες από την αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού. Η επιλογή του Σφαιρόπουλου ήταν να πάει σε αλλαγές στα σκριν (προφανώς και λόγω κόπωσης, συν του ότι τα Γκαρντ της Ρεάλ είναι "δαιμόνια"). Υπήρξαν τουλάχιστον 3-4 φορές που οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν για το ποιος θα πάει σε ποιον, αφήνοντας πολλά ελεύθερα σουτ στους Μαδριλένους, τιμωρώντας τον Ολυμπιακό. Η έλλειψη καθαρού μυαλού στοίχισε ακριβά στους ερυθρόλευκους, καθώς η δεινή εκτελεστική ικανότητα των Ισπανών δε συγχωρεί τέτοια λάθη. 

Όλα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στον Κάρολ που μπήκε σε εκείνο το σημείο ζεστός, να σκοράρει 11 σερί πόντους μέσα σε δύο και κάτι λεπτά, ανοίγοντας και πάλι τη διαφορά υπέρ της Ρεάλ σε διψήφιο αριθμό πόντων... Από και έπειτα οι ερυθρόλευκοι φάνηκαν σαν να μη το πιστεύουν και να έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθέματα ενέργειας. 

Η Ρεάλ κέρδισε (δίκαια) και χάρη στην άμυνα. Έκλεισε αρκετά καλά το Σπανούλη, ο οποίος απογοήτευσε στον τελικό. Περιμέναμε να πάρει 2-3 προσπάθειες πάνω του στο τέλος, αλλά φάνηκε να μη το πιστεύει. Χαρακτηριστική η εικόνα που ενώ κατάφερνε και έσπαγε την άμυνα με drive, σπάνια  τελείωνε τις φάσεις, παρά προτιμούσε να μοιράζει την μπάλα έξω για κάποιο σουτ. 

Γενικά ο Ολυμπιακός έδειχνε σε κάποια σημεία φοβισμένος. Οι παίκτες έμοιαζαν σαν να φοβούνται να τελειώσουν τις φάσεις, με αποκορύφωμα τη φάση του αιφνιδιασμό τρεις εναντίον ενός, που ο ένας πάσαρε στον άλλον και τελικά η μπάλα έφτασε έξω στο Σπανούλη στα 8-9 μέτρα.
Η ήττα ήρθε φυσιολογικά λοιπόν με 78-59. Η πνευματική κόπωση και η έλλειψη καθαρού μυαλού φάνηκε και στα τελευταία δευτερόλεπτα που οι ερυθρόλευκοι και κυρίως ο Σπανούλης εκδήλωσε τα νεύρα του στους εριστικούς κατά τα άλλα παίκτες της Ρεάλ. 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι πως σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και μικρό τερο προϋπολογισμό από πολλούς αντιπάλους του, κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό, διεκδικώντας με αξιώσεις το τρόπαιο για τριάντα λεπτά. Σίγουρα όταν φτάνεις στο τελικό θες και να σηκώσεις την κούπα, αλλά σημασία έχει να αγωνίζεσαι και παλεύεις για αυτό μέχρι τέλους και ας ηττηθείς. 

Οι Ελληνικές ομάδες το πάλεψαν αρκετά στη φετινή Ευρωλίγκα και βάση των δυνατοτήτων τους έκαναν την υπέρβαση. Προσδοκούμε σε μεγαλύτερες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια με πολλά πολλά Final 4 και ευρωπαϊκά τρόπαια! Η ενίσχυση του εγχώριου πρωταθλήματος θα φέρει ακόμα περισσότερες επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Ευχόμαστε στην εθνική μας το Σεπτέμβρη να καταφέρει πολλά και στο Ευρωμπάσκετ. Ραντεβού λοιπόν τότε με περισσότερες αναλύσεις!

DEVOTION!

Official Euroleague Report

Real Madrid is Euroleague champion for record ninth time!

After a two-decade break, Real Madrid is once again the king of Europe! Madrid defeated Olympiacos Piraeus 78-59 the 2015 Turkish Airlines Euroleague Final Four Championship Game on Sunday night at Barclaycard Center in the Spanish capital to become continental champion for a record ninth time. It also marked a record 15th European title for the club. Madrid’s last Euroleague title came in 1995 when it defeated Olympiacos in Zaragoza, Spain. Captain Felipe Reyes received the Euroleague trophy from the King of Spain, Felipe VI, and raised it in celebration. Madrid took charge in the second quarter and led 35-28 at halftime. Olympiacos used a 0-12 third-quarter run to take a 40-41 lead, but Jaycee Carroll took over with 11 straight points and Los Blancos never looked back. Madrid outscored Olympiacos 38-18 over the final 14 minutes to claim the historic victory. Carroll led the winners with 16 points on 4-of-5 three-point shooting. Final Four MVP Andres Nocioni contributed 12 points and 7 rebounds, Sergio Llull also scored 12 and Sergio Rodriguez added 11. Matt Lojeski paced the Olympiacos attack with 17 points, Georgios Printezis netted 11 and Kostas Sloukas and Othello Hunter had 10 each. Vassilis Spanoulis was held to just 3 points.

First quarter: Lojeski lifts Olympiacos

It took a minute before Llull dumped a pass inside to Reyes for the game’s first points. After forcing the Reds into a 24-second violation, Carroll’s layup made it 4-0. Spanoulis split free throws to get Olympiacos going. Rudy Fernandez ignited the crowd with a put-back slam, however Bryant Dunston responded with a three-point play. Then Lojeski’s floater tied the game at 6-6. Dunston rejected Reyes to start a break that Lojeski finished for Los Blancos’ first lead, but Llull hit back seconds later with a three-pointer. After Printezis scored on the blocks, Carroll and Lojeski traded threes, which put 12-13 on the scoreboard. After a TV timeout, Lojeski nailed a three from the corner, which gave him 10 points in just six minutes. Othello Hunter split free throws to put the Reds up 12-17. Nocioni rejected Hunter from behind on the break to get the Madrid fans singing. Llull’s second three-pointer narrowed the gap to 2, but Brent Petway left Olympiacos up 15-19.

Second quarter: Maciulis moves Madrid ahead

Oliver Lafeyette raced into the lane and dished to Hunter for a thunder dunk. Jonas Maciulis used a spin move on the baseline to score and Nocioni stripped Lafayette and scored. Lafayette made amends with a steal and drawing a foul while shooting a three-pointer, but only made 1 of the resulting 3 shots. Maciulis countered with a shot from behind the arc to even the score at 22-22. After a Spanoulis layup, Petway was called for an unsportsmanlike foul on Nocioni, who made the resulting foul shots. Nocioni went up for block on Dunston but got the body as well and was called for a foul. Dunston split free throws to put the Reds back ahead 24-25. Spanoulis missed 3 free throws – he was awarded an extra for a line violation. Then Maciulis hit a three and Spanoulis shot an airball. Hunter split free throws and Nocioni made 2 for a 4-point Madrid edge. Rudy picked off a Vangelis Mantzaris pass and took it in for a layup and a 32-26 advantage. The tide started to turn after a Hunter put-back and an offensive foul on Reyes. But a K.C. Rivers three-pointer gave Madrid its largest lead of the half at the break, 35-28.

Third quarter: After Olympiacos rally, Carroll shines for Madrid

After an action-packed 100 seconds, Llull scored the first basket of the second half in transition. The Reds’ free throw woes continued as Mantzaris made just 1 of 2. Rudy’s triple gave Madrid its first double-digit lead at 40-29. Mantzaris led a fastbreak that Lojeski finished with a reverse layup and Printezis got deep in the lane for a layup, resulting in a 40-33 score and a Madrid timeout. Reyes took a seat with his fourth foul and the Reds continued to roll. Back-to-back threes by Sloukas and Lojeski were followed by a Printezis drive through Ayon that capped a 0-12 charge and gave Olympiacos its first lead of the second half, 40-41. Carroll ended the Madrid drought with a triple only to see Sloukas got for a layup-and-foul. Carroll stayed hot with a tough three over Hunter with the 24-second clock winding down for a 46-43 advantage. Carroll’s third straight three even impressed the king. He added a layup for his 10th and 11th points of the quarter and a 7-point lead. After a scramble for a loose ball, Rudy got a hold of it and threw ahead to a breaking Rodriguez for an easy layup. A pair of Sloukas free throws ended the quarter at 53-46.

Fourth quarter: Nocioni and Rodriguez seal the outcome

A Nocioni triple made it a 10-point game. Lojeski fed Hunter for a two-handed jam. Hunter then posterized Marcus Slaughter. Rodriguez drove for a layup to keep the momentum with Madrid. Slaughter scored in the paint and Lojeski’s basket was matched by Rivers. It was 62-55 after a Sloukas three. Nocioni brought the Madrid fans to their feet with a triple that restored a 10-point difference with 3:45 remaining. Llull added to the lead with 2 free throws. A magnificent Nocioni rejection of Sloukas and Ayon’s free throws inflated the margin to 14. Then Lafayette missed 2 free throws and Llull went into the paint for a layup in traffic that all but sealed the outcome at 71-55 with two minutes to go. Printezis went to work with a baseline floater and free throws, but Rodriguez made foul shots too. Madrid handled Olympiacos’s pressure and an Ayon offensive rebound gave his team more time. A high-arcing Rodriguez layup started the celebrations. Rodriguez added another triple as Madrid finished off a historic victory.
Real Madrid champ Euroleague 2014-15 - Final Four Madrid 2015 - EB14
Sunday, May 17, 2015
Frankie Sachs, Euroleague.net – Madrid

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Επική νίκη - πρόκριση στον τελικό με ανατροπή στο φινάλε!

Σε κάθε αγώνα ο Ολυμπιακός δείχνει το μέταλλο που έχει και την ατσάλινη υπομονή, όπως είδαμε και στη σειρά με την Μπαρτσελόνα. Δεν παρατάει το ματς και μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο μάχεται. Και ας χάσει. Αυτό είναι και το στοιχείο που διακατέχει τους Πειραιώτες. Αν και απόψε δεν ήταν πολύ καλός καθώς οι περισσότεροι παίχτες του ήταν σε κακή αγωνιστική βραδιά, η ψυχή της ομάδας μίλησε και πάλι και πέτυχε μεγάλη ανατροπή από το -9, πέντε περίπου λεπτά πριν τη λήξη. Οι Ρώσσοι μόλις είδαν το Σπανούλη να παίρνει μπρος και τον Ολυμπιακό να μαζεύει τη διαφορά, ξύπνησαν οι μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν (Κωνσταντινούπολη 2012 - Λονδίνο 2013) και άρχισαν να τα χάνουν. Εκεί μίλησε ο εγωισμός του αρχηγού, που αν και είχε ως τότε 0/11 FG, έβαλε σερί τα 4 τελευταία του σουτ (τρίποντο - τρίποντο - δίποντο - τρίποντο) και έδωσε το προβάδισμα στους ερυθρόλευκους. Το 63-54 με σερί 0-10 έγινε 63-64 (με τα 2 πρώτα τρίποντα του Σπανούλη και 4 πόντους του Σλούκα) και στη συνέχεια ο αρχηγός του Ολυμπιακού το πήρε πάνω του. Πέτυχε δύο καλάθια με κρεμασμένους τους Ρώσους πάνω του (ένα δίποντο και ένα τρίποντο) γράφοντας το 66-69 (σερί 3-15).
Στην επαναφορά της ΤΣΣΚΑ με ολύμπια ψυχραιμία κάνει φάουλ στο Ντε Κολό στα 7.1" για να μην αφήσει τους Ρώσσους να πάνε για τρίποντο (ίσως και λίγο βιαστική επιλογή). Ευστοχεί ο Γάλλος και στις δύο, φάουλ στο Σλούκα στην επαναφορά για 2 βολές. Βάζει την 1η, χάνει τη 2η (68-70). Ίσως καλύτερα που έγινε έτσι καθώς οι της ΤΣΣΚΑ δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε για time-out και να σχεδιάσουν επίθεση. Στα υπολειπόμενα 6.6" και με θολό το ρώσικο μυαλό, ο Σλούκας κατάφερε (σχεδόν) να κλέψει την μπάλα από τον Τζάκσον και να χαλάσει την επίθεση της ΤΣΣΚΑ που με τα βίας πρόλαβε να εκτελέσει ένα σκοτωμένο σουτ λίγα μέτρα μπροστά από το κέντρο, το οποίο ήταν φυσικά άστοχο.

Επική νίκη πρόκριση στον 3 τελικό τα 4 τελευταία χρόνια για τον Ολυμπιακό, που ανεβάζει το ελληνικό μπάσκετ για ακόμα μια φορά στο υψηλότερο επίπεδο!
Και πρέπει να επιμείνουμε στο ότι μια ελληνική ομάδα έχει καταφέρει τέτοιο μεγάλο επίτευγμα, καθώς είναι άκρως ελληνική. Οι Έλληνες παίκτες είναι οι ηγέτες της και απλά οι ξένοι της "στολίζουν" το ρόστερ ως κερασάκι στην τούρτα.

Αυτή θα έπρεπε να είναι και η λογική κάθε ομάδας, καθώς έτσι μόνο πηγαίνεις βήματα μπροστά. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Ρεάλ. Ο κορμός της στηρίζεται καθαρά σε Ισπανούς που είναι και τα πρώτα βιολιά της. Όχι άδικα λοιπόν οι δύο αυτές ομάδες είναι στον τελικό. Το άξιζαν 100%.

Η Φενέρ που έχει κάνει ομάδα με ξένους, με ελάχιστους γηγενείς (Τούρκους) παίκτες, φάνηκε πως δεν έχει μέταλλο ομάδας Final 4. Ο coach Ομπράντοβιτς χαραμίζεται στο Τουρκικό πρωτάθλημα. Καλά τα χρήματα, αλλά αν θες και τίτλους, πήγαινε σε μια χώρα που ο λαός της έχει και την αντίστοιχη παιδεία...
Η ΟΜΟΙΓΕΝΕΙΑ
Ο Ολυμπιακός λοιπόν στη σύνθεση του έχει Έλληνες παίκτες που πρωταγωνιστούν και κάνουν τη διαφορά. Σπανούλης, Πρίντεζης, Σλούκας, Μάντζαρης, αποτελούν το βασικό κορμό της ομάδας που κάνουν και τη διαφορά. Ακόμα και οι νεότεροι Παπαπέτρου και Αγραβάνης έχουν μπει για τα καλά στο κλίμα της ομάδας και δείχνουν να έχουν άντερα. Ο Παπαπέτρου έσβησε στην κυριολεξία τον Κιριλένκο. Ο Αγραβάνης, όταν φορτώθηκε με 4 φάουλ ο Ντάνστον, κάλυψε επάξια τη θέση 5 και αυτή τη φορά δε φοβήθηκε να πάρει επιθέσεις κοντά στη ρακέτα, ακόμα και όταν είχε απέναντί του τον Χάινς.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΙΚΤΩΝ
Οι ξένοι της ομάδας, είναι κυρίως ρολίστες. Από αυτούς ίσως ξεχώρισε ο Πέτουεϊ, καθώς προσέφερε σημαντικά στις θέσεις 4-5 κυρίως στην άμυνα καθώς την έδεσε αρκετά.  Ο Ντάνστον έκανε καλό ματς, απλά φορτώθηκε σχετικά εύκολα με φάουλ και αντικαταστάθηκε στο 4ο δεκάλεπτο από Αγραβάνη-Πέτγουεϊ που ανέλαβαν αμφότεροι τη θέση 5 (με αρκετή επιτυχία, καθώς σε εκείνο το διάστημα γύρισε και το παιχνίδι). Ο Χάντερ δεν μπήκε στο ρυθμό του ματς.

Ο Λαφαγιέτ είναι καλός στην προσωπική άμυνα, έχει το σουτ, αλλά μας τα χαλάει λίγο στο κατέβασμα και μοίρασμα της μπάλας. Ο Ντάρντεν έκανε δύο γρήγορα φάουλ και δεν είχε μετά αρκετή συμμετοχή, καθώς ο Παπαπέτρου κάλυψε επάξια τη θέση 3, ακόμα και για το Λοτζέσκι που φάνηκε να είναι επηρεασμένος από τη γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπώρησε την Πέμπτη.

Γενικά δεν ήταν πολύ καλή η εμφάνιση του Ολυμπιακού. Και όταν σε μια τέτοια εμφάνιση καταφέρνεις και και κερδίζεις, τι προσδοκίες μπορείς να έχεις από αυτή την ομάδα...

ΑΝΑΛΥΣΗ
Ο Ολυμπιακός από το 59-51 (5' περίπου πριν τη λήξη) με εξαιρετική άμυνα - γρανίτη, δεν άφησε ούτε ένα εύκολο σουτ ή λέι απ στην ΤΣΣΚΑ (αξίζει τώρα με καθαρό μυαλό να δείτε το βίντεο!). Χάρη σε αυτή την άμυνα και την πολύ καλή κυκλοφορία στην επίθεση κατάφερε να γυρίσει το ματς από τους -9. Το άγχος των τριών πρώτων περιόδων με τα πολλά αβίαστα λάθη (λάθος πάσες σε "κενό" χώρο!) και το χαμηλό σκοράρισμα, φάνηκε να φεύγει από τους ερυθρόλευκους και να αλλάζει στρατόπεδο. Οι της ΤΣΣΚΑ κόλλησαν στην επίθεση και πήγαν σε προσωπικές ενέργειες, καθώς ο Τεόντοσιτς από τη μια πήγε να πάρει το ματς επάνω του, από την άλλη ο Τζάκσον (που είχε κάνει καλό παιχνίδι ως τότε) πήγαινε σε ατομικά δύσκολα drives. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 63-64 με τρίποντο του Σπανούλη από τη δεξιά γωνία, από την πάσα χέρι με χέρι του Πρίντεζη. Το killer instict του αρχηγού είχε ξυπνήσει, μαζί και οι εφιάλτες του παρελθόντος της ΤΣΚΚΑ.

Να σταθούμε λίγο στις 3 επόμενες επιθέσεις του Ολυμπιακού. Ενώ όπως προαναφέραμε είχε βελτιώσει αισθητά την κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση (συνέβαλε σε αυτό και το γεγονός ότι η ΤΣΚΚΑ άρχισε να κουράζεται και να μην πιέζει τόσο πολύ όσο στα τρία πρώτα δεκάλεπτα), στις τελευταίες επιθέσεις, πάγωσε το ρυθμό, δεν κυκλοφόρησε καθόλου την μπάλα, εκδηλώνοντας πολύ στατικές επιθέσεις.

Αρχικά στο 63-64, ο Σπανούλης περιμένει με την μπάλα στα χέρια και ροκανίζει το χρόνο. Κανείς δεν πάει για πικ εν ρολ (προσωπικά δε θυμάμαι να έβγαλε πικ εν ρολ ο Ολυμπιακός) και αποφασίζει να πάει σε ατομική προσπάθεια 2 πόντων με τον Βοροντσέβιτς να είναι κρεμασμένος πάνω του. Ευστοχεί για το 63-66. Κακή επίθεση!

Στη συνέχεια στο 64-66 ο Σλούκας κράτησε αρκετή ώρα την μπάλα τριπλάροντας, και πάσαρε τελικά στη weak side στον Πρίντεζη που αστόχησε για 3 (με 9" να μένουν για τη λήξη της επίθεσης). Μπορούσε να πάει σε 1-1 τον αντίπαλό του και να κερδίσει ίσως κάποιο φάουλ. Υπήρχε χρόνος.Κακή επίθεση!

Καρμπόν φάση με την προ-προηγούμενη αλλά για σουτ τριών πόντων στο 66-66 από το Σπανούλη και αυτή τη φορά να "πελατιάζει" το Ντε Κολό στα 5" πριν τη λήξη, ευστοχώντας στο τρίποντο και στέλνοντας ουσιαστικά τον Ολυμπιακό στον τελικό! Κακή επίθεση!

Τα ρίσκα όμως τα παίρνεις και μπορείς και να δικαιωθείς! Έτσι και έγινε! Ο Σπανούλης μετά από 11 άστοχα σουτ εντός πεδιάς, έβαλε τα 4 τελευταία. Τέτοιος μπασκετικός εγωισμός σπάνια συναντάται στα χρονικά! Ότι και αν γίνει στον τελικό, ο Σπανούλης έχει αφήσει εποχή με τις εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια... Παραμιλάει όλος ο μπασκετικός κόσμος!
Άλλωστε, όπως σωστά ειπωθεί, στα 35 πρώτα λεπτά παίζουν οι προπονητές και στα 5 τελευταία οι παίκτες και οι προσωπικότητες...

ΠΙΚ ΕΝ ΡΟΛ
Ο Ιτούδης διάβασε πολύ καλά το επιθετικό παιχνίδι του και έσβησε το πικ εν ρολ του Ολυμπιακού. Δεν πρέπει να έβγαλαν πικ εν ρολ οι ερυθρόλευκοι στο ματς. Έκλεισαν εξαιρετικά με double-team το Σπανούλη, παίζοντας τον στα όρια του βρώμικου με αρκετό αντιαθλητικό ξύλο και ύπουλα τραβήγματα εκτός φάσης, κάτι που έπιασε, αφού τον και τον έβγαλαν εκτός ρυθμού για το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Πολύ καλή πίεση από την άμυνα της ΤΣΣΚΑ σε όλους τους παίκτες των ερυθρόλευκων, αναγκάζοντάς τους πολλές φορές σε αβίαστα λάθη και λανθασμένες πάσες.

Όταν ο Σπανούλης είχε κολλήσει, στο 1ο ημίχρονο ο MVP του Απριλίου και τελικά και του αγώνα (βάση PIR) Πρίντεζης και στο 2ο ο Σλούκας και λιγότερο ο Μάντζαρης, πήραν το βάρος των επιθέσεων με επιτυχία. Συνεισφορά 9 πόντων και από τον Παπαπέτρου που ήταν εξαιρετικός και στην άμυνα.

Τα πολλά λάθη (17) του Ολυμπιακού, ισορρόπησαν τα 40 ριμπάουντ (έναντι 33) που πήρε και οι 15/18 βολές (83,3%), ποσοστό ασυνήθιστο για τους ερυθρόλευκους.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
Η Ρεάλ αναμφισβήτητα είναι το φαβορί λόγω έδρας, προσμονής αλλά και μπάτζετ. Η ψυχολογία όμως είναι με το μέρος του Ολυμπιακού και το άγχος με τους Ισπανούς. Το στυλ της Ρεάλ ταιριάζει πολύ καλύτερα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού (σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ). Ο Λάσο έχει αποδείξει ότι δεν είναι προπονητής περιωπής και οι παίκτες είναι οι σταρ της ομάδας. Δεν μπορεί να στήσει βάσει scouting (όπως έκανε πολύ καλά ο Ιτούδης) την ομάδα και να την προσαρμόσει στο παιχνίδι του αντιπάλου. Η Ρεάλ παίζει ένα δικό της πολύ γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ σε κάθε αγώνα με 86,5 πόντους κατά μέσο ορό ανά αγώνα στη διοργάνωση. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να την περιορίσει επιθετικά, μπορεί να κερδίσει, καθώς οι Ισπανοί δε φημίζονται για την πολύ καλή άμυνά τους

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα από τις 4 του Final 4 και το απέδειξε και στη σειρά με την Μπαρτσελόνα (την κατέβασε στους 69 από 81 που είναι ο μέσος όρος της) αλλά και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ (την κατέβασε στους 68 από 87 που είναι ο μέσος όρος της). Στο χέρι του είναι να το πράξει και με τη Ρεάλ. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε...

ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ!

DEVOTION!
Full game highlights:

OFFICIAL EUROLEAGUE REPORT

Spanoulis comes through again as Olympiacos stuns CSKA

Vassilis Spanoulis continued his run of Final Four heroics by scoring 11 fourth-quarter points to lead Olympiacos Piraeus back from a 9-point deficit with four minutes remaining for a 68-70 victory over CSKA Moscow in the first semifinal at the 2015 Turkish Airlines Euroleague Final Four on Friday night at Barclaycard Center in Madrid. Spanoulis was the Final Four MVP in both 2012 and 2013 as he led his team to the title by beating CSKA in either the title game or the semifinal. To win their third crown in four seasons, Olympiacos will need to beat the winner of the second semifinal between Real Madrid and Fenerbahce Ulker Istanbul in Sunday’s final. Spanoulis missed his first 11 shots of the game and had a performance index rating of minus-4 entering the fourth quarter. He finished with 13 points, 3 assists and 3 steals. Georgios Printezis paced the Olympiacos attack with 14 points and 8 rebounds, Kostas Sloukas added 10 points and Ioannis Papapetrou made a biog impact with 9 points off the bench. Nando De Colo paced CSKA’s attack with 18 points, while Sasha Kaun scored 11 and Aaron Jackson and Sonny Weems each scored 9. Jackson also set a Final Four record with 7 steals.

First quarter: Five ties in tense opening stretch

The game opened with Vangelos Mantzaris and Andrey Vorontsevich each hitting threes. Mantzaris then turned provider with an assist to Printezis before Vorontsevich banked a jumper to make it 5-5. A pair of early fouls on Tremmell Darden led Olympiacos to make the first substation with Papapetrou coming in at small forward. Kaun made the free throws resulting from Darden’s second foul. A Vorontsevich block and Kaun steal put pressure on the Reds and Andrei Kirilenko pushed CSKA ahead by 4 with more foul shots. Printezis went into the paint for a floater and Papapetrou crated a fast break with a steal and finished at the other end to tie things at 9-9 midway through the quarter. Sonny Weems put CSKA back on top when he split free throws. De Colo came in and promptly buried a three before handing off an assist to Kirilenko for a slam and a 15-9 edge. Papapetrou halved his team’s deficit with a three-pointer. Then another sub, Oliver Lafayette, added a three to tie the game. Printezis matched De Colo free throws with a layup. Jackson parted the Olympiacos defense for a layup and split free throws with 4.7 seconds remaining in the quarter for a 20-17 lead.

Second quarter: Six lead changes as game stays super close

De Colo drove for a layup before Jackson made it 24-17. Brent Petway’s first tough was a three-pointer that revived the Reds. He then drew a loose ball foul in the battle for a rebound. Papapetrou drove baseline to bring the three-time champs within 2. AfterKaun split free throws, Spanoulis got to the line for his first points at the 5:49 mark of the quarter. On Olympiacos’s next possession, Kirilenko rose to reject Spanoulis and trigger a fastbreak that Jackson finished with a layup. A fearless Papapetrou spun round Kirilenko for a tough bucket. Then Bryant Dunson cashed in on the offensive glass for a 27-28 Olympiacos advantage. Weems followed with a jumper for CSKA. Printezis’s baseline floater and Weems’s driving layup saw the leads change hands twice more. Kaun made free throws and then took a rest as Victor Khryapa came in and blocked 2 shots in his first minute on the floor. However a Printezis triple evend things at 33-33. Matt Lojeski rebounded went coast to coast, but missed his layup. However Othello was there with the follow-dunk. Khryapa evened the score with free throws with a minute left in the half. Kirilenko pushed CSKA ahead 36-35 when he split free throws with 13.6 seconds on the clock; and that’s how it stood at the break.

Third quarter: CSKA pushes ahead by 8, but Reds rally

Jackson started the second half and darted inside for a bucket. Kaun scored inside for a 5-point CSKA cushion. Mantzaris hit a pair of free throws to revive the Reds. Then Dunston attacked the offensive glass, drew a foul from Kirilenko and drew his team within 40-39 three minutes into the second half. De Colo came off the bench, drilled a three and finished a fast break with a layup for a 6-point edge. Dunston took a seat with 4 fouls and CSKA cracked the Reds defense on the next play for a De Colo layup and their team’s biggest lead yet, 47-39. Kostas Sloukas attacked the rim at the other end and came away with a three-point play. Weems finished nicely, but the Reds got right back in it with a Printezis three from the corner and Dimitrios Agravanis’s first points, a short bank shot. Teodosic’s first basket made it 51-47 in the closing seconds of the quarter.

Fourth quarter: Spanoulis takes charge when it matters most

Spanoulis fouled Teodosic shooting a triple and the latter made all 3 resulting free throws. Mantzaris tossed a pretty pass to Lojeski for a reverse alley-oop layup, but a Teodosic triple reset CSKA’s advantage to 8. Petway made 2 of 3 free throws, but on the Reds’ next attack, Jackson picked off a Petway pass to set a new Final Four record with 7 steals. Kaun scored in the paint for a 59-51 difference with less than six minutes to play. After Dunston split free throws, Kaun further boosted the CSKA lead. Khryapa drew an offensive foul from Petway, but Olympiacos wasn’t done. Soon Sloukas sank free throws and Spanoulis bettered a De Colo basket with his first made shot – a three-pointer with 3:30 remaining. After Sloukas added 2 more free throws, it was 63-59 with a little more than three minutes to go. Printezis’s rebound and outlet pass to Sloukas for a layup again brought the Olympiacos faithful to their feet at 63-61. The Spanoulis sank another clutch shot; his big three put the Reds up 1 with two minutes remaining. After another successful Olympiacos defensive stand, Spanoulis pulled up for a jumper over Vorontsevich. Hines split foul shots, but Printezis missed from downtown at the other end. Vorontsevich chased down a long rebound, which led to an extra possession that Weems turned into a game-tying basket. Olympiacos inbounded with 31.1 seconds showing; Spanoulis dribbled the clock down and launched a three over De Colo that hit the bottom of the net with 9.9 seconds left. Spanoulis then fouled De Colo and just prior to the shots turned to the Reds’ fans and encouraged them to make arena-shaking noise. Nonetheless, De Colo sank the shots to make it 68-69. A quick foul sent Sloukas to the line; he made the first but missed the second with 6.6 seconds to go. Kirilenko got the rebound, but CSKA was not organized enough to get off a shot before the buzzer and Olympiacos started celebrating again.
Friday, May 15, 2015
Euroleague.net

Devotion